Освітньо-кваліфікаційна характеристика «ОФІЦІАНТ ІІІ розряду»

 Освітньо-кваліфікаційна характеристика «ОФІЦІАНТ

ІІІ розряду»

 

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА

 

ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг»

 

                                                                     

Професія: 5123 Офіціант

Кваліфікація: офіціант ІІІ розряду

 

Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

·        асортимент всіх видів меню ресторану (основного, барного, сезонного, від Шефа та інш.), рецептури (склад блюд за продуктами), технологію виготовлення страв і напоїв;

·        повну назву та кулінарну характеристику страв і напоїв (в т.ч. особливості властивостей продукту(запах, вміст білків, жирів та вуглеводів);

·        час та спосіб (специфіку) їх приготування, правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;

·         форми складання серветок; правила оформлення столу; порядок запису страв і напоїв в меню;

·        правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; відповідність асортименту виногорілчаних виробів характеру страв;

·        порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі кредитними картками;

·        види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;

·         правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, Rkeeper, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;

·        правила роботи закладів ресторанного господарства (в т.ч. історію, особливості та традиції закладу ресторанного господарства, назву всіх його залів, їх переваги, кількість місць в них, можливості музикального супроводження);

·         санітарні правила для закладів ресторанного господарства; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; основи психології;

·         принципи професійної і корпоративної етики; іноземну мову в межах розмовного мінімуму; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;

·        основи психології поводження з клієнтом; основи комунікації; види юридичної відповідальності; основи технологій вирішення конфліктів.

Повинен уміти:

·        готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну;

·        полірувати посуд, прибори; складати серветки різними способами;

·        здійснювати попередню сервіровку столів;

·        приймати замовлення від споживачів;

·         отримувати страви в роздавальні та в буфеті;

·        подавати страви і напої;

·        обслуговувати бенкети;

·        оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами;

·        прибирати використаний посуд та прибори; замінювати столову білизну.

 

Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

 б) дотримуватися норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі;

г) знати виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);

 

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійнотехнічної освіти:

Повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

 

Сфера професійного використання випускника:

 Заклади ресторанного господарства.

 Специфічні вимоги

Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.

Стать: жіноча, чоловіча

 Медичні обмеження.

Немає коментарів:

Дописати коментар