Освітньо-кваліфікаційна характеристика «ОФІЦІАНТ
ІІІ розряду»
ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА
ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг»
Професія: 5123 Офіціант
Кваліфікація: офіціант ІІІ розряду
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
· асортимент всіх видів меню ресторану (основного, барного, сезонного, від Шефа та інш.), рецептури (склад блюд за продуктами), технологію виготовлення страв і напоїв;
· повну назву та кулінарну характеристику страв і напоїв (в т.ч. особливості властивостей продукту(запах, вміст білків, жирів та вуглеводів);
· час та спосіб (специфіку) їх приготування, правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;
· форми складання серветок; правила оформлення столу; порядок запису страв і напоїв в меню;
· правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; відповідність асортименту виногорілчаних виробів характеру страв;
· порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі кредитними картками;
· види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;
· правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, Rkeeper, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
· правила роботи закладів ресторанного господарства (в т.ч. історію, особливості та традиції закладу ресторанного господарства, назву всіх його залів, їх переваги, кількість місць в них, можливості музикального супроводження);
· санітарні правила для закладів ресторанного господарства; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; основи психології;
· принципи професійної і корпоративної етики; іноземну мову в межах розмовного мінімуму; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
· основи психології поводження з клієнтом; основи комунікації; види юридичної відповідальності; основи технологій вирішення конфліктів.
Повинен уміти:
· готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну;
· полірувати посуд, прибори; складати серветки різними способами;
· здійснювати попередню сервіровку столів;
· приймати замовлення від споживачів;
· отримувати страви в роздавальні та в буфеті;
· подавати страви і напої;
· обслуговувати бенкети;
· оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами;
· прибирати використаний посуд та прибори; замінювати столову білизну.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватися норм технологічного процесу; в) не допускати браку в роботі;
г) знати виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійнотехнічної освіти:
Повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.
Сфера професійного використання випускника:
Заклади ресторанного господарства.
Специфічні вимоги
Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.
Стать: жіноча, чоловіча
Медичні обмеження.
Немає коментарів:
Дописати коментар