Освітньо-кваліфікаційна характеристика «ОФІЦІАНТ ІV розряду»

 Освітньо-кваліфікаційна характеристика «ОФІЦІАНТ

ІV розряду»

 

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА

 

ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг»

 

                                                                     

Професія: 5123 Офіціант

Кваліфікація: офіціант ІV розряду

 

Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

·        асортимент всіх видів меню ресторану (основного, барного, сезонного, від Шефа та інш.), рецептури (склад блюд за продуктами), технологію виготовлення страв і напоїв;

·        повну назву та кулінарну характеристику страв і напоїв (в т.ч. особливості властивостей продукту(запах, вміст білків, жирів та вуглеводів);

·        час та спосіб (специфіку) їх приготування, правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;

·        форми складання серветок;

·        правила оформлення столу;

·         порядок запису страв і напоїв в меню;

·        правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; відповідність асортименту виногорілчаних виробів характеру страв;

·         порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі кредитними картками;

·         види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;

·        правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, Rkeeper, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;

·        правила роботи закладів ресторанного господарства (в т.ч. історію, особливості та традиції закладу ресторанного господарства, назву всіх його залів, їх переваги, кількість місць в них, можливості музикального супроводження);

·        санітарні правила для закладів ресторанного господарства;

·        правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; основи психології;

·        принципи професійної і корпоративної етики;

·         іноземну мову в межах розмовного мінімуму;

·        правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;

·        основи психології поводження з клієнтом;

·        основи комунікації;

·        види юридичної відповідальності;

·        основи технологій вирішення конфліктів.

Повинен уміти:

·        використовувати обладнання та інвентар за призначенням, надати першу допомогу при харчових отруєннях;

·        обслуговувати споживачів у закладах ресторанного господарства із складною сервіровкою столів, прийомом замовлень від споживачів;

·        готувати зал до обслуговування;

·        отримувати посуд, прибори, білизну і здавати їх після закінчення зміни;

·        прибирати столи;

·        здійснювати попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування;

·        надавати споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендувати напої до страв, подавати їх на столи;

·        розраховуватись із споживачами, виписувати рахунок на бланку встановленої форми;

·        здавати виручку в касу закладу в установленому порядку;

·        весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо в закладах ресторанного господарства, на підприємстві замовника та вдома.

 

 

 

Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) дотримуватись норм технологічного процесу;

 в) не допускати браку в роботі;

г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного едення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і нвепередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);

 

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійнотехнічної освіти:

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – „Офіціант” 3 розряду:

 -за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах ІІ та ІІІ атестаційного рівнів без вимог до стажу роботи;

 - за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією „Офіціант” 3 розряду - не менше 1 року.

Сфера професійного використання випускника:

 Заклади ресторанного господарства.

 Специфічні вимоги

Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.

Стать: жіноча, чоловіча

 Медичні обмеження.

Немає коментарів:

Дописати коментар