Освітньо-кваліфікаційна характеристика «ОФІЦІАНТ
ІV розряду»
ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВИПУСКНИКА
ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг»
Професія: 5123 Офіціант
Кваліфікація: офіціант ІV розряду
Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
· асортимент всіх видів меню ресторану (основного, барного, сезонного, від Шефа та інш.), рецептури (склад блюд за продуктами), технологію виготовлення страв і напоїв;
· повну назву та кулінарну характеристику страв і напоїв (в т.ч. особливості властивостей продукту(запах, вміст білків, жирів та вуглеводів);
· час та спосіб (специфіку) їх приготування, правила і технічні прийоми обслуговування споживачів;
· форми складання серветок;
· правила оформлення столу;
· порядок запису страв і напоїв в меню;
· правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; відповідність асортименту виногорілчаних виробів характеру страв;
· порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі кредитними картками;
· види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання;
· правила експлуатації відповідних видів торгівельно-технологічного обладнання, ЕККА, Rkeeper, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі;
· правила роботи закладів ресторанного господарства (в т.ч. історію, особливості та традиції закладу ресторанного господарства, назву всіх його залів, їх переваги, кількість місць в них, можливості музикального супроводження);
· санітарні правила для закладів ресторанного господарства;
· правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; основи психології;
· принципи професійної і корпоративної етики;
· іноземну мову в межах розмовного мінімуму;
· правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни;
· основи психології поводження з клієнтом;
· основи комунікації;
· види юридичної відповідальності;
· основи технологій вирішення конфліктів.
Повинен уміти:
· використовувати обладнання та інвентар за призначенням, надати першу допомогу при харчових отруєннях;
· обслуговувати споживачів у закладах ресторанного господарства із складною сервіровкою столів, прийомом замовлень від споживачів;
· готувати зал до обслуговування;
· отримувати посуд, прибори, білизну і здавати їх після закінчення зміни;
· прибирати столи;
· здійснювати попередню сервіровку столів залежно від виду обслуговування;
· надавати споживачам допомогу під час вибору страв і напоїв, рекомендувати напої до страв, подавати їх на столи;
· розраховуватись із споживачами, виписувати рахунок на бланку встановленої форми;
· здавати виручку в касу закладу в установленому порядку;
· весілля, товариські зустрічі, вечори відпочинку, ювілеї тощо в закладах ресторанного господарства, на підприємстві замовника та вдома.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) дотримуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного едення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і нвепередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені, тощо);
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійнотехнічної освіти:
Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – „Офіціант” 3 розряду:
-за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах ІІ та ІІІ атестаційного рівнів без вимог до стажу роботи;
- за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією „Офіціант” 3 розряду - не менше 1 року.
Сфера професійного використання випускника:
Заклади ресторанного господарства.
Специфічні вимоги
Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.
Стать: жіноча, чоловіча
Медичні обмеження.
Немає коментарів:
Дописати коментар